Daftar Haji Indonesia … InsyaAllah

Daftar Haji
Bismillah..dengan berbekal agak-agak bertekad..membulatkan tekad, semoga memang ini jalannya..
Akhirnya.. memutuskan untuk mendaftar haji… (semoga suatu hari diberikan ke”MAMPU”an untuk berangkat)
Dengan berbekal, seperti biasa.. “katanya..katanya”, mencobalah untuk menjalani prosesnya.
Jadi, ternyata.. untuk Daftar Haji.. kudu..
1. Tabungan Haji, tabungan haji ini adalah produk dari Bank-Bank yang diberikan kewenangan oleh Kementerian Agama (Kemenag) RI. Oia, tadinya mau buka di Bank Konvensional, ternyataaaaa… sejak kurleb (kurang lebih) 2-3 tahun yang lalu, yang diberikan kewenangan ini, hanya Bank-Bank dengan label Syariah. Jadi deh, buka tabungan haji di Bank Syariah. Kami membuka tabungan nya di Bank Syariah Mandiri (BSM_red, bukan ngiklan loh ya). Buka Tabungan Haji, syaratnya sama aja.. tinggal bawa KTP dan NPWP aja, ga harus di cabang yang sesuai KTP juga (KTP Jakart Barat, bias buka di cabang Jakarta Selatan), syarat buka tabungan haji tiap Bank, beda-beda, ada yang 100ribu, ada juga yang 500 ribu… truuuus.. kalau udah kebuka, mulai deh.. meniatkan diri untuk menabungkan.. hingga sampai ke NOMINAL SETORAN HAJI -NOMER PORSI (tahun 2017 ini, diinfokan saldonya harus sampai 25 juta, jadi saldo tabungan HARUS sampai ke 25Juta+Saldo minimal tabungan) baruuuu deh bisa melakukan PENDAFTARAN HAJI.
2. Dokumen Pribadi
Selanjutnya.. sambil nabung-nabung, sambil menyiapkan dokumen-dokumen yang diperlukan :
a. Dokumen Pribadi (FC dokumen di kertas A4, jangan dipotong yaaa)
• FC KTP : 5 lembar ( 1 FC dalam 1 lembar)
• FC Akta Nikah / Akta Lahir / Ijazah : 2 lembar
• FC Kartu Keluarga : 2 lembar
b. FC Rekening Tabungan Haji : 2 lembar
Tabungan Haji dengan keterangan kalau.. sudah terdebet 25 juta nya.
FC Halaman Depan yang ada keterangan nama kita, dan halaman saldo terakhir dalam 1 halaman A4 yak
c. FC Surat Keterangan Sehat + Keterangan Gol. Darah
Surat Keterangan Sehat bisa diperoleh di puskesmas terdekat, atau.. dari dokter praktek juga gpp, bilang aja untuk DAFTAR HAJI, bukan BERANGKAT HAJI ..
Ket Gol. Darah, bisa didapatkan dari pemeriksaan baru atau kalau dulu-dulu pernah periksa dan ada kartunya, tinggal di fotocopi aja 😃
d. Pasfoto
Pasfoto Haji (dan Umroh) khusus.. berlatar belakang PUTIH, dan yang laki-laki kudu berpeci (eits.. peci atau kerudung nya, dilarang berwarna putih yak) dan 80% WAJAH. Kalau bingung-bingung… tinggal ke Studio Foto yang rada bagusan.. biasanya mereka menyediakan PAKET PASFOTO HAJI dan jangan lupa.. cetak agak banyak yaaak.
( Kebetulan diinfokan oleh BSM : uk 3×4 : 22 lembar ; uk 4×6 : 3 lembar)
e. MAP warna Hijau , kalau mau seragam.. diinfokan MAP DIAMOND kode 5002 😝 : 2 buah, kalau mau berbaik hati kepada orang lain.. bawa agak lebih.. kadang di Kemenag ada yang belum bawa.. jadi bisa kita tolongin 😊

3. Persiapan berkas dari Bank
Yap, setelah saldo kita sampai, dari pihak bank akan menyiapkan dokumen pendaftaran haji.. eits.. ga usah khawatir, dokumen ini, disiapkan oleh pihak Bank ga sampai 30 menit kok.. jadi bisa langsung beres, yaitu :
a. Lembar Validasi dari Bank (Asli) : 4 lembar (berwarna merah-kuning-putih)
b. Surat Penyataan Calon Haji Bermaterai (asli) : 1 lembar
c. Surat Kuasa dari Bank bermaterai (asli) : 1 lembar
d. FC Slip setoran Awal Bank (25 juta) : 1 lembar

Lembar-lembar ini, jangan diganggu gugat.. biarin aja… next step, gabungkan dengan Dokumen pribadi nya untuk next step…. PENDAFTARAN ke Kemenag
Oia.. begitu sudah dapat 4 berkas ini dari Bank, Kebijakannya.. KUDU MESTI HARUS DAFTAR ke KANWIL KEMENAG dalam waktu 5 hari kerja….!!! Jadi, dokumen-dokumen pribadi KUDU MESTI HARUS udah siap Juga.
Next…
Next..
4. PENDAFTARAN HAJI
Pendaftaran Haji dilakukan di Kantor Wilayah Kementerian Agama (Kanwil Kemenag) yang sesuai dengan KTP, kebetulan kami terdaftar sebagai penduduk Jakarta Selatan, sehingga.. kami kucluk-kucluk deh ke Kanwil Kemenag Jaarta Selatan, di…. Daerah Warung Buncit, gedungnya agak-agak “I’m here” alias ga terlalu keliatan, coba aja.. cari-cari gedung dengan catnya agak-agak Hijau. ( dekat REPUBLIKA, kalau dari Arah Mampang, sebelum Pejaten Village. Kalau dari Ps. Minggu.. bisa pakai Metromini (setelah sekian lama.. ngerasain naik metromini lagheeee).
Bagian pendaftaran Haji, di belakang dekat Masjid, di Lt 2 (tulisannya.. tapi sesungguhnya itu lantai ke 3 hehehe. Jam Pelayanan nya, seperti biasa.. Senin-Jum’at, sampai jam 15.00 (istirahat jam 12-13.00) , kami datang jam 13 kurang, alhamdulillah ga ada antrian 😊
Di sini ngapain ajaaaaa…
a. Verifikasi berkas , berkas-berkas yang di atas, memang cuma Fotocopi aja (selain berkas dari Bank yang original), tapi nanti sama petugasnya akan dilakukan verifikasi ke berkas aslinya.
b. Isi Form Pendaftaran
trus, kita dikasi form yang kudu kita tulis tangan, setelah selesai.. tunggu 5-10 menit, nanti dikasi bentuk yang diketik.. jangan lupa.. di CHECK and RE-CHECK.. kalau sudah selesai, selanjutnya…
c. Biometrik, foto digital dan rekam sidik jari , nanti keluar deh.. print out Form Pendaftaran Haji kita, yang lagi-lagi.. kudu di CHECK and RE-CHECK yaaaa… kalau semua udah oke, lalu….
d. Nomer PORSI…..
iyaaaa akhirnya di Surat Pendaftaran Pergi Haji (SPPH), di sudut kanannya ada angka NOMER PORSI, Check and Re-check lagi, kalau sudah oke semua, tanda tangan deh.. 5 rangkap.
e. Selesaaaai…..
Dokumen Surat Pendaftaran Pergi Haji (SPPH) , bukti pendaftaran akan dikembalikan ke calon jamaah (amiin.. amiin).
Terus dengar penjelasan dari petugasnya “kalau nomer porsi kita, akan resmi bisa dilihat di web kemenag untuk melihat kemungkinan tahun keberangkatan”

Note, kenapa kudu harus CHECK-RECHECK ?? : Karena ini dokumen RESMI pakai bangeeet.. disampaikan ke kedutaan dll.. jadi, jangaaan sampai ada yang salah.. ga usah terburu-buru ngerjain isi form nya. Di check nomer rekening, nomer KTP nya, dll..dl.. pelan-pelan aja.

Medio Maret 2017,

Semoga ceritanya berguna…
ga usah takut ribet.. kalau niatnya baik..
insyaAllah dimudahkan.

Oia, daftar antri nya 16 tahun, ini sudah alhamdulillah, Karena bulan sebelumnya aftar antri nya 22 tahun. Terimakasih atas penambahan quota nya.. Raja Salman 😊
(sengaja ditulis.. Minggu kemarin, Raja Salman dari Saudi datang loh ke Indonesia)

My Sister, My Friend

A few weeks ago, I found the note at the internet

————–

“My Sister, My Friend”

By Barbara D M

It doesn’t really matter if we’re together or apart,

You’re never really far from me, you’re always in my heart.

I love the way we both can laugh, until we almost cry,

 yet hugs each other tenderly when real tears fill our eyes.

In some ways we’re so different, yet our values are so alike,

So I know you’ll always have my back, whenever trouble strikes!!

You know my darkest secret, and you never judge my pain.

You validate my dreams, and let me know they’re not in vain

The face that I often show the world is who “they” need to see,

 but you accept me for myself, as God would have me be.

If I could turn one “wish” to prayer, it would be that you could see,

how precious you are n my eyes, and how you’ll always be

For no matter where life leads us from now until the end,

 I pray you’ll feel my love for you,

 

“MY SISTER, MY BEST FRIEND!!“

——————————————–

And Lucky me, I have two …

#sister 4I am gugel paip.. I am number 4

Ayah, kami..baik-baik saja

30 Mei 2014
Assalamu’alaikum ayah,
Ada banyak yang mau mira ceritain..
Uni,
uni masih di Pangandaran yah, baik-baik aja semuanya,
Muthia mau masuk SMP yah…!!! Masih ingat yah, tentang dulu rencana Muthia untuk sekolah di Jakarta, biar tetap bisa di antar jemput sama Ungku katanya.
Hanif, , tetap aja ga mau lepas dari cupluknya, asa lucu juga sih tiap liat Hanif, pakai kaos tulisan “OMG, I’m so cool” tapi tetap pakai cupluk =D.
Ru, Ru sudah kelas 1 SD, entahlah benar apa nggak dia mirip Uni, yang bisa tahu itu sepertinya memang Cuma Ayah dan Ibu ya.. =p
Ilyas, mungkin percakapan ini yang akan paling ayah suka,
“Ilyas sayang ga sama ……” Ilyas pasti ngejawabnya “ sayang laaaah”, kalau dibilang “ kalau sayang, pelukan donk”, Ilyas bakal meluk orang itu… hm.. agak mirip sama Ajo Mizu dulu ya yah… =D
Ajo Gadang
Ajo makin sering wara wiri nya, semakin banyak saudara yang dikunjungi. Sesuatu yang dulu, tampak di luar jangkauan ayah ya.. Mira masih ingat, betapa dulu Ayah bisa ga pulang-pulang bertahun tahun ke Padang.
Aisyah, masih ingat kan Yah, dulu pas lahir, Aisyah tuh mirip banget sama ummi nya.. eh, makin kesini, malah mirip Ajo =D. Aisyah suka banget olahraga.. apalagi bola.. mirip banget sama Ajo, abi nya kalau udah mulai apal nama-nama atlit… hadooh.
Shofi , segitu pemalunya Shofi dan jarang ngobrol.. sekarang, astagaaa banyak banget ngobrolnya. Oia, Shofi kalau bicara sopan banget, dan lai ado logat Minang nya.. Mira harus berusaha bertutur dengan baik kalau ada Shofi.
Ajo Mizu
Sekarang Ajo Mizu kerja di perusahaan asing.. xixixixi.. masih ingat ketika dulu suka becanda dengan Pager ayah “ Yah, jemput Mizu di Soekarno Hatta” , sekarang yah sudah beberapa kali hal itu terjadi, “landing di Soe-ta”, yah berangkat sendiri pulang sendiri sih.. Gpp lah, anak ayah sudah besar.
Hudzaifah, akhirnya di keluarga ini turun juga sebutan Ajo, dan sekarang suka rebutan sama Ajo Mizu, abi nya sendiri “kok Cione manggil Ajo ke Abi ?”. untuk yang ini, Huu mirip banget sama Mira, berasa panggilan One itu Cuma punya Mira.. hehehe.
Malikah, si ade bule… xixixixi.. Mira manggilnya gitu, makin kesini makin bule sih. Malikah paling suka lari-lari meluk Cione nya klo pulang… ah jadi ingat, Mira punya utang buat film tentang Malikah, masih ingat yah, ketika dulu Mira membuat Buku Cerita tentang Uni, yah sekarang request nya Film.. dudududu.
Khunais, Khunais baru mulai senyum2 aja yah.. blum keliatan apakah Khunais akan jadi Oppa Korea seperti Ajo Hudzaifah nya, atau Noni Bule seperti Uni Malikahnya

Nansiti,
Nansi sekarang tinggal bareng Ibu,
Ruqoyyah , makin pintar saja ngejawabnya, kadang dibuat bingung dengan pertanyaannya.. Ruqoyyah sudah bisa membaca ya… jadi sekarang kalau nyari oleh-oleh tidak perlu repot..cukup belikan buku bacaan saja.

Muhammad, Muhammad lahir 1 tahun kurang 1 hari setelah ayah ga ada, jadi pertanyaannya yah, waktu lahiran siapa yang nganterin ? hehehe waktu itu.. semua yg di depok ikutan riweuh. Muhammad masih cadel, beberapa huruf diganti dengan T, seperti Ruqoyyah menjadi Toya, dan Cione menjadi Tone xD

Jafar , blum bisa ngapa2in yah.. baru bbrp bulan umurnya.. tapi udah bisa sedikit diajak “ngobrol” =D

Oia yah..
intinya.. kami semua..alhamdulillah baik-baik saja…

Ayah, Ini cerita kami...

Ayah, Ini cerita kami…

# Ayah dengarlah, betapa sesungguhnya ku mencintaimu..
Ku trus berjanji.. takkan khianati pintanya
-Osi-Iga-Iju-One-Siti-
# Kami Kangen Ayah

Doctors only do GOOD things, can’t do GOD things

Image

JUST WHITE SNELLI not WHITE WINGS

That day, a father text his daughter, whom a doctor who live at another city : “I found myself, little bit yellowish, in my eyes”, that time his daughter only thought “aaa, probably just hepatitis A”, Dad, just do lab test for Hepatitis marker and Liver Function” and when the result came, it wasn’t Hepatitis A, it was another Hepatitis #there is his daughter limitation in knowledge.

And so, that father went with his children to see a Hepatologist, done some another lab test, when his child only diagnose it Hepatitis, that Hepatologist diagnose bile obstruction, you should meet the Gastrologist. # there is another limitation of his daughter and that Hepatologist know where his area of work due to his competency. 

“Before we do the endoscopy , it is better we do MRI first” said the Gastrologist.

“Fine Doc, we’ll do the MRI first” and the result came “stone” or so ever, at least that can be seen in the expertise written by the Radiologist, and the Gastrologist agree.. “okay, lets schedule the endoscopy, it is only a simple procedure, no surgery, but do Pray so we can up the stone that causing the obstruction, otherwise we going to open up him in laparatomi ” 

On the day for endoscopy, his daughter said to her father “don’t worry Dad, it will only take a moment, after that you should be in no pain again” (his daughter was so sure that this was the best, and all what her father went through will be the last, her father will cure )

Once the endoscopy DONE, the Gastrologist met his daughter and said “I am afraid, it is not a stone, it looks like those obstruction done by something from outside of the duct, and we should contact the surgeon now. He should know what to do next”

#there the gastrologist done what is his higher knowledge know, and when there is nothing more he can do, he refers his patient to other doctors.

And so that father awake from the anesthesia he asked his daughter “ so, did it taken, the one that obstruct ?” his daughter replied it simply “no, not yet dad, you are going to undergo surgery, open up your stomach to find the things that obstruct your bile” that moment his daughter whom a daughter said in normal voice, like it is not a scary things, she forget that she is also facing an ordinary patient whom don’t understand and probably scared to surgery”.

Day and Night that father complaining “it hurts” yet his daughter don’t listen much, she only went to see a surgeon and simply said “ So doc, when will the surgery ?” with a big hope that the surgeon will said “yups, just that. A simple surgery” But the answer given was a totally out of his daughter mind. When the surgeon said “ what do you mean surgery ? Your father got acute pancreatitis, any doctor will never done surgery with this condition, do you want to kill your own father?!! don’t you realize even after fasting for 8 hours his sugar over 300,we need to stabilize his sugar level first. And also, this MRI , I think it’s not a merely stone, I suspect malignancy”

#What the… 3 weeks ago his daughter only diagnosed him with simple hepatitis, a week later the hepatologist said it was bile duct obstruction.. and the gastrologist said it is not in the duct, and now the surgeon said pancreatitis..and suspect malignancy ???!!!!

The next two day,

That father had difficulty of breathing and decrease level of consciousness, after being Rontgen, the lungs all cover with fluid (than again, the daughter whisper to herself “no way.. 2 weeks ago, the lungs just fine, like a normal lung..what is this ?). and after that came the Pulmonologist, she said “its include the last shield..Last to battle “(aaah dear daughter once again only little you know about the disease)

Even though her father is no longer conscious, and the children already give up, yet the anesthesiologist said “there is always hope”. OK the children put their trust to the anesthesiologist. However fate really have their own way to be unpredictable, that night the father’s heart stop, even after the team able to bring back the beat, but the Anesthesiologist said “tonight will be a hard night, we don’t know whether your father will able to get it through”

Should the children angry with the hepatologist whom said “just hepatitis” based on lab

To the radiologist “only stone”

To the gastrologist “lets endoscopy it”

To the surgeon “no, I won’t do the surgery, I will postpone it”

To the pulmonolgist said “within a week a lung can go scattered”

To the anesthesiologist who can bring back the beat once

To the team that said “we did what the best we could”

To the daughter who sign the Do Not Resuscitate form

And.. that father closed his eyes forever.

Whoever that is, family, friend, brother, sister anyone.. please don’t judge the children with painful comment “why don’t you see that doctor, why didn’t you give your father this medicine..”

Don’t blame all the doctors whom already done their best between risk, benefit and their heart.

just let the children have faith that they have done all they can, ask for the expert, yet there will be always ONE POWER, just like healing is a result, so do the death, and that ONE POWER wasn’t in the hand of human whom we call DOCTOR, but ALLAH THE ALMIGHTY.

DOCTORS ONLY DO GOOD THING not GOD THING

JUST WEARING A WHITE SNELLI NOT A PAIR OF WHITE WINGS

A memory develops in the heart not in the brain, isn’t mom

A memory develops in the heart not in the brain, isn’t mom

Hi Mom,

9 months 10 days, the first time I stay in your womb.. It must be a great thing for you, mom!

A memorable moment, well recorded in your memories … as for me, the baby? There was no memory recorded in my brain.

The first 2 years, when I was being held, when I start my first step, when I grasp your warm hand..

Once again.. It sure is a memorable moment for you, mom …

yet not for my brain…

Entering the 5th – 6th first year … when I started my first journey getting out from our warm home, knowing first school, first friend, on the first day you escort me, your little child..

That sure do another memorable moments for you, isn’t mom? ,

But as for me?.. Maybe what I recorded well in my brain were.. “Hooray, my school is fun” not the warmth of your hand holding my little hand along the road, nor the look “ah, there go my little one, study well my child”.

Starting the formal education, being the best at school, hearing my name on the stage to be given an award, that sure is another great moment for you, isn’t mom?.

Then again, how about in my brain “yes, what should I ask as reward from my parents… where should I go with my friend afterwards”.

Everything about a child for a mother, will always be a package of a great happiness, joyfulness memories as memorable moments..

And,

How about a mother for her child?

Dear mother,

When I was in your womb, you know I often kick right?  That’s how I tell you “mom, you are not alone

For the first 2 years, it’s not you who teach me how to walk by holding me, but I am the one teaching you to walk slower and enjoy the path we walk together.

For the first 5th-6th year … when your looks “study well my child”, when you look deep on my back..

Don’t you know mom? When you turn your back,  I did reply it by yelling deep in my heart “YOU’LL SEE MOM.. I AM GONNA TELL EVERYONE HOW GREAT MY MOM… I WILL STUDY HARD”

When I got my first award, my brain sure did said “Hm… what should I ask for the rewards” ..

But my heart said “Dear mom.. Do you proud of me? Am I the child you are hoping, I really had done my best

That’s right mom, I am very sorry if my brain don’t remember a lot of your warmth,

because memory doesn’t develop in the brain, it is keep deep in the heart.

As for you mom?,  As a mother in my heart, it’s like a huge locker that filled with all of great package of memorable moments.

My thought.. My Son choice , and ALLAH grant it

Monday, June 26th 2000

Today is the last day for my Son for returning his UMPTN Form. It’s been couple day we discussed it together..  Which faculty will he chose ?.

Start with Electro ITB, Electro UI and additional guidance from his NF teacher, put some mind from his brother and other family, and of course include me and my wife.

Finally yesterday we agreed 1st choice Mesin ITB and 2nd Mesin UI.. later on, on my way from home to NF, it crossed my mind Teknik Penerbangan ITB, because difficulty level Teknik Penerbangan almost the same with Mesin UI, it will be safer for my son to chose 1st penerbangan ITB, and 2nd Mesin UI. Okay.

So I support him. Because his teacher said my son already reach Mesin UI judging from his score in try-out.

Then again, after saying goodbye with my son.. I took a deeper mind.. Penerbangan have a little more carrier area.. and if UI, it looks like my son not really into it, he really like ITB (then again, his brother said, living as college student in Jakarta much more expensive).. then it should be better 1st chose Mesin ITB..2nd Penerbangan ITB.

So I decided to go back to NF to tell my son. After meeting with him, I said what I already think about..

Unintended my son already have the same thought, even during his recent try-out test.. he mark 1st Mesin ITB.. 2nd Penerbangan ITB

Alhamdulillah.. hopely it will be the same during his UMPTN.

Dear ALLAH, please help my Son.. let the door to ITB be open for him, we really wish he can enroll in ITB (so that is my prayer..my feeling for now)

Monday, August 7th 2000

This morning from Media Indonesia we know that my son accepted in Mesin ITB, I know it when I was at Gambir, actually I was waiting for my brother in-law who just came from Lampung, Although the chance is quite big… still we will always be deg-deg an, just in case there was mistake somewhere. Arrived at home, I haven’t step my feet out the car, yet I heard my other son jumping all over to excited yelling that his little brother got accepted in ITB, so I step out and said “where is he ?” and I hug him really tight.. I am so happy ..

And that is our home for today..mostly the topic for today is about my Son. Even the neighbor keep on asking and they also feel the happy.

Then I go to the office, my co-worker also asking “why you look so happy today” .. so many congratulate me for my son Achievement…

Yes.. ALLAH grant my wish..!! Alhamdulillah.. thank you ALLAH.

And the phone in our house just don’t stop ringing for his aunties, his friends congratulate him

Friday, August 8th 2000

13.30 : I attend the Inauguration for the new student of ITB at SABUGA Sasana Budaya Ganesha, listening Scientific Speec.

Feel proud.. Happy, not every parents can enter this building, this building is something so sophisticated.. equipped with camera, the screen is so huge.. by the time Rektor and Guru Besar enter.. I feel so proud..

Imagining me, one village boy, whom didn’t got his college stuff, can stand here among the scientists and smart children, scientist wannabe.

4 years ago.. I already accompany my first Son to ITB, and I got this “WOW” feeling… and my eyes became teary due to happiness..

And this moment I felt even “WOOOW”, proud and bless full.

Dear ALLAH how BIG your giving to me..

translated from my father Diary-

 

1 July 2013

Dear brother, Listening to our parents thought will always add bless.. Because one of the biggest parts of our success came from our dearest parents prayers…

 

Our parents thought.. Our Choice.. and ALLAH grant it